WhatsApp

Produse noi

Urmăriţi-ne pe Facebook

Ce sunt statiile CB si cum trebuie sa le alegi?

Ce sunt statiile CB si cum trebuie sa le alegi?

Orice sofer care parcurge frecvent drumuri mai lungi pe teritoriul unei tari si inclusiv in afara ei este familiarizat cu functiile unei statii radio. Acestea sunt niste dispozitive utilizate de mai bine de 35 de ani de catre soferii de camioane, devenind un mijloc de comunicare si in randul celor de autoturisme.

In perioada anilor 1960, statiile radio se foloseau cu preponderenta de catre micii afaceristi, care isi desfasurau activitatea in diverse servicii, castigandu-si marea popularitate la inceputul celei de a opta decada, atunci cand avea loc marea criza a petrolului din Statele Unite ale Americii. Atunci se impunea o limitare a vitezei la 55 mile pe ora. Din acest motiv, soferii profesionisti isi manifestau interesul in a-si gasi o modalitate care sa le asigure informarea privind disponibilitatea combustibilului in statiile de benzina, precum si de existenta echipajelor de politie, ce aveau rolul de a supraveghea respectarea limitarii recent introduse.

Rolul statiilor CB in prezent

Astazi, cu toate ca exista optiuni multiple cu privire la obtinerea de informatii din trafic, reprezentate de diferitele aplicatii specifice telefoanelor mobile, statiile radio au ramas cea mai rapida varianta de obtinere a informatiilor actuale, ba chiar si suplimentare celor oferite de gadgeturile inteligente.

Din dorinta si nevoia de a avea mereu acces la informatiile esentiale cu privire la trafic, conducatorii auto sunt dispusi sa investeasca oricat este necesar in statiile de emisie – receptie, cele care fac posibila satisfacerea acestei nevoi. Acestea formeaza statii in banda libera de 27 Mhz, intalnite si sub denumirea de Citizen Band – CB. In majoritatea statelor din Europa, printre care si Romania, se aloca un numar de 40 de canale in banda respectiva, toate acestea avand capacitatea de a emite liber cu cel mult 4 W modulatia FM. Pana la ora actuala nu se gaseste nicio alternativa legala prin care sa devina acceptate modelele cu putere mai mari, respectiv si cele care sa functioneze in alte moduri de lucru.

In mod special, transportatorii rutieri se folosesc de statii pe canalul 22 mod FM, pentru a schimba mai multe informatii legate de trafic. Asadar, ia nastere si necesitatea unor dispozitive de calitate, eficiente si stabile, cum sunt cele care se gasesc in cadrul magazinului nostru. Categoria de statii si antene disponibile in cadrul site-ului pieseautocamioane.ro reuseste sa raspunda magistral tuturor acestor cerinte.

Aspectele ce definesc statiile CB

Unul dintre cele mai importante criterii de avut in vedere este reprezentat de sensibilitatea la receptie. In functie de gradul de sensibilitate, statia va putea detecta semnale, fie ca sunt mai puternice sau mai slabe. Producatorul este si cel care se ocupa de specificarea acestui aspect in descrierea tehnica a produsului.

Cumparatorul poate sti ca intotdeauna va fi suficienta modulatia pentru info – trafic FM. Cu privire la butoanele si indicatoarele ce se gasesc in dotarea dispozitivului, o optiune sigura o constituie cele care fac utilizarea simpla si usoara. Acest lucru se traduce prin faptul ca este necesar sa existe butoane pentru schimbarea canalelor si reglarea volumului. Tot in dotarea anumitor statii CB mai pot exista si alte diverse butoane, care nu prezinta un rol atat de important, ci mai degraba unul inutil – totul fiind dictat de preferintele si nevoile fiecarui utilizator.

Eficienta statiei depinde intr-o oarecare masura de componentele care o incorporeaza. Antena este in mod cert una cu rol esential, intrucat are responsabilitatea de a capta si emite unde radio. Indiferent de nivelul de performanta al statiei sau costurile pe care le prezinta, niciodata nu se va putea ridica la asteptarile utilizatorului daca nu detine o antena corespunzatoare.

Cum se pot extinde performantele unei statii CB in mod legal?

Pornind de la faptul ca statiile radio CB sunt limitate prin lege la o putere ce nu poate sa depaseasca 4 Watti de catre ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrarea si reglementarea in Comunicatii), multe persoane incearca sa gaseasca varii modalitati pentru a creste puterea de emisie. Operatiunea se poate realiza, atat prin modificarea parametrilor fizici ce se afla in interiorul statiilor, cat si prin atasarea unui amplificator de putere. Acestea sunt tehnici ilegale, iar realizarea lor se pedepseste conform legislatiei in vigoare.

Cu toate astea, se gasesc si diverse posibilitati prin care se poate determina o crestere a ariei de acoperire a statiei, atat pentru utilizatorii ce folosesc statia radio CB ca si statie de baza, cat si pentru cei care le utilizeaza in autoturisme. Tipul antenei si instalarea constituie elementele care joaca un rol extrem de important, intrucat, din fericire, cadrul legislativ este mai generos, atunci cand vine vorba de imbunatatirile aduse statiilor radio CB.

  1. Inaltimea antenei – constituie un aspect de maxima importanta, in sensul ca se poate obtine o calitate mai buna a semnalului atunci cand antena se gaseste in cea mai inalta pozitie posibila. Astfel, se monteaza pe plafonul masinii, pe centrul geometric al acestuia, in asa fel incat sa se beneficieze de un plan de masa maxim.
  2. Antene semifazate – cu toate ca in Europa sunt folosite slab si sporadic, mai multe antene asigura o eficienta mai mare. Pentru atingerea unei frecvente de 27 MHz, antenele mari sunt utile, garantand rezultate mult mai inalte. Calibrarea pentru antenele semifazate este total distincta de antenele normale, utilizandu-se un cablu de 50 de Ohmi pentru calibrarea individuala a antenelor, dupa care, odata calibrate se interconecteaza cu un cablu de Y de 75 Ohmi.
  3. Tipul de antena – din punct de vedere al performantei, nu toate antenele sunt concepute egal. La dezvoltarea unei antene pentru o statie CB, producatorii nu au in vedere doar un design modern, ci si o serie de imbunatatiri tehnice, ce privesc si cresterea performantelor.
  4. Masa si plan de masa – impamantarea antenelor este adesea criticata, pentru ca necesita o suprafata de „contrabalansare”, in vederea unei emisii eficiente. Aspectul este unul esential pentru antenele baza, in special din cauza limitarilor date de dimensiunile mici si se face, astfel, un kit pentru impamantare sub diverse forme.
  5. Calibrarea perfecta a antenei – antena trebuie sa fie adaptata si fixata la marimea ideala de 1:1.
  6. Modificarea modulatiei – prin modificarea modulatiei standard a unei statii intr-o valoare mai mare se poate obtine, pe langa cresterea nivelului si calitatii vocii, o extindere a performantelor de emisie.

Magazinul nostru online iti sta la dispozitie cu toate produsele de care ai nevoie, privind echiparea tehnologica a autoturismului tau.

Scrieti un comentariu

* Nume:
* E-mail: (nu se va publica pe site)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comentariu:
Tastati codul captcha