Oferte speciale

Produse noi

Urmăriţi-ne pe Facebook

Dezmembrari vs Aftermarket vs OEM - de unde cumperi piesele auto?

Dezmembrari vs Aftermarket vs OEM - de unde cumperi piesele auto?

Conducatorii auto interesati de achizitia pieselor au la dispozitie, de regula, 3 variante: fie cumpara piese auto originale, de la producator, fie le aleg pe cele aftermarket ori pe cele provenite din dezmembrari. Oricare dintre aceste optiuni are atat avantaje, cat si dezavantaje, pe care vi le prezentam in continuare, pentru ca decizia sa fie una pe deplin informata si nicidecum una luata la intamplare.

Piese auto din dezmembrari

Principalul avantaj al acestora se refera la faptul ca au costuri reduse, ceea ce transforma aceasta alternativa in una economica. Piesele provenite din dezmembrari pot avea preturi infime, insa acesta nu este singurul lor avantaj, comparativ cu celelalte categorii de piese auto prezentate in randurile urmatoare.

In egala masura, alegand piesele din dezmembrari, conducatorii auto se pot asigura ca achizitioneaza piese originale, provenite de la modele similare, din aceeasi serie cu autoturismul proprietate personala.

Exista totusi si potentiale neajunsuri. Piesele din dezmembrari pot sa prezinte un nivel crescut de uzura, ceea ce inseamna ca pot sa tina uneori foarte putin dupa ce sunt montate. De asemenea, exista si riscul ca o anumita piesa, odata achizitionata, sa nu se potriveasca. In majoritatea cazurilor este vorba despre provenienta lor - odata dezasamblate de pe masini scoase din circulatie, exista riscul sa fie afectate, indoite, deformate, in asa fel incat nu se mai potrivesc pe masina proprie.

Piese auto aftermarket

In acest caz este vorba despre piese auto realizate de diverse firme, mai mult sau mai putin cunoscute. Acesti producatori realizeaza piese pentru modele si marci auto dintre cele mai diverse, printre exemplele cele mai cunoscute numarandu-se Bosch, Mann, Brembo si nu numai.

Din punct de vedere al preturilor, piesele aftermarket sunt ceva mai costisitoare comparativ cu cele provenite din dezmembrari. Cu toate acestea, reprezinta o alternativa mai economica decat achizitia pieselor originale.

Ceea ce trebuie sa stie cei care achizitioneaza piese aftermarket se refera la faptul ca producatorii acestor piese trebuie sa aiba licenta din partea diverselor brand-uri pentru care fabrica piesele. Acestea sunt realizate dupa anumite specificatii ale producatorilor originali, rezultatul final fiind piese similare cu cele originale, insa disponibile la preturi mai reduse.

Piesele auto aftermarket reprezinta astfel un compromis intre calitate si pret. Unul dintre avantaje se refera si la faptul ca exista diversitate, ca un conducator auto care le alege are la dispozitie mai multe oferte de pret pe care le poate compara pentru a lua ulterior decizia de achizitie.

Piese auto OEM

Acestea sunt piesele auto originale, dupa cum arata si abrevierea OEM - Original Equipment Manufacturer. Sunt piese realizate chiar de producatorii autovehiculelor si pot fi recunoscute dupa stampila cu logo-ul producatorului si codul original de catalog.

Principalul avantaj al acestor piese este constituit de faptul ca exista o potrivire perfecta a acestora pe masina. Pot fi comandate direct in baza codului specific sau a seriei de caroserie a autovehiculului si prezinta o calitate superioara, comparativ cu piesele aftermarket si cele provenite din dezmembrari.

Ca neajuns major, in ciuda calitatii de necontestat, merita mentionat faptul ca piesele OEM sunt si cele mai costisitoare. Prin comparatie cu o piesa aftermarket, spre exemplu, o piesa originala poate fi chiar si de pana la 3 ori mai scumpa.

Piesele originale sunt recomandate in orice conditii, de catre oricine. Pretul lor destul de piperat poate fi descurajant, insa din punct de vedere al calitatii si al durabilitatii, o asemenea optiune este printre cele mai indicate.

Decizia finala ramane la latitudinea conducatorului auto. Achizitia pieselor din dezmembrari este alternativa mai putin costisitoare, piesele aftermarket sunt o solutie de compromis intre calitate si pret, iar la cele originale, noi, nu exista un alt neajuns decat pretul ceva mai ridicat. Comparand toate aceste avantaje si dezavantaje, orice conducator auto se poate asigura ca ia o decizie inspirata.

Scrieti un comentariu

* Nume:
* E-mail: (nu se va publica pe site)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comentariu:
Tastati codul captcha